Stella Maris de Magalluf

HISTÒRIA DE LA PARRÒQUIA SANTA MARIA STELLA MARIS DE MAGALUF

 

                A principis de l’any 1976 (1 de febrer, concretament) Mn. Ramon Aguiló va ser nomenat Vicari de Magaluf, Sa Porrassa i els seus voltants amb l’encàrrec de crear una comunitat eclesial i promoure la construcció d’un temple, ja diferenciat de la zona de Palmanova, que havia quedat delimitada el 1966, separada de Calvià.

Mn. Ramon Aguiló va fer moltes gestions en els primers temps per aconseguir llocs on celebrar l’Eucaristia.

A la part de Sa Porrassa va ser fàcil, perquè hi havia una petita capella al predi de Sa Porrassa, però a la part de Magaluf no tenia local i el 2 d’abril de 1976 escriu una carta al Director de la Caixa d’Estalvis de Balears, D. Carlos Blanes, sol·licitant el préstec d’un local, antigues oficines del banc.

D. Carlos Blanes va acceptar i durant uns anys (fins a finals de 1979) el seu local del Carrer Pineda. 4-A de Torrenova va ser la seu central de la Vicaria, encara que les misses del cap de setmana se celebraven a salons d’hotels, més amplis.

 

Informe sobre el local (10-9-1979)

El 15 de gener de 1978 el Bisbe, Mons. Teodor Úbeda, va realizar una visita oficial a la Capella ja anomenada Stella Maris, on se celebrava l’Eucaristia en anglès, i després ell va presidir la Missa de les 11 al local de l’Aparthotel Melià-Magaluf. També va visitar la zona de Sa Porrassa i finalment varen fer un dinar, organitzat pel vicari, Mn. Ramon Aguiló a l’Hotel Guadalupe.

Molt poc després, el 27 de febrer de 1978, Mn. Ramon Aguiló escriu una carta al Bisbe, Mons. Teodor Úbeda, on sol·licita que es reconegui oficialment l’existència d’aquesta Vicaria amb el títol de SANTA MARIA STELLA MARIS, nom que havia estat molt ben acollit i acceptat pels feligresos i feligreses. S’expliquen els motius del nom:

-Reflecteix l’ambient marí de la Vicaria.

-Respon a la gran devoció mariana del poble catòlic.

-Amb aquest nom marià, l’església s’identifica fàcilment com a catòlica pels turistes que constantment renoven la Vicaria.

-Com que està en llatí, és comprensible per a catòlics de diverses nacionalitats i llengües.

En aquesta mateixa carta també demana que se comencin els tràmits per a l’erecció canònica de la Parròquia de Magaluf, sota el títol indicat, donat l’espectacular creixement de la població de la zona.

 

El setembre de 1979 es retorna el local de la Caixa d’Estalvis de Balears, amb molta gratitud, i pareix que les activitats de l’Església es continuaren duent a terme als locals de les tendes de l’Aparthotel Melià Magaluf, ja que el 31 de juliol de 1980 Mn. Ramon Aguiló escriu una carta al batle de Calvià, (en aquell moment, Francisco José Font) on explica que recentment el Bisbe l’ha nomenat  Rector per un període de 5 anys, de la parròquia que s’ha d’erigir amb el títol “Stella Maris” a Magaluf.

Aquesta Parròquia abraça des de Torrenova fins a Cala Figuera i la Carretera d’Andratx, on no hi havia cap temple i Mn. Ramon Aguiló planteja a l’Ajuntament la necessitat d’un ampli solar, prop de Magaluf, on es pugui construir un temple, una casa sacerdotal i les dependències parroquials.

Ja apunta que posteriorment s’haurà de pensar en el mateix problema a les Urbanitzacions de Son Ferrer i Sol de Mallorca, que creixien ràpidament en població, encara que en aquell moment (1980) encara no era tan urgent com a Magaluf, recomana que ja es tengui en compte de cara al futur.

Segons un document escrit a mà i datat a 1 de setembre de 1980, consultat el P.G.O.U. de Calvià a la zona de Magaluf hi ha dos solars destinats a “Centres Parroquials i Capelles”, un a la Urbanització Cas Saboners i un altre a la Urbanització Sol de Mallorca.

Mn. Ramon Aguiló va escriure uns suggeriments per a l’arquitecte del Projecte de l’Església de Magaluf, el 27 d’octubre de 1982 on es parla de la Imatge que havia de crear l’escultor Horacio de Eguía i que “una senyora” havia promès pagar...

 Pareix que totes les gestions de Mn. Ramon Aguiló varen donar fruit perquè l’1 de febrer de 1983 es va signar l’escriptura de la venda del solar de D. José Oliver Marí a la Mitra Diocesana de Mallorca, subjecta a la condició que es concedeixi la Llicència d’Obres per a la construcció d’una Església amb vivenda adjunta, com així va ser.

Tenim els plànols de l’Avantprojecte, amb data 31 de gener de 1982 i del Projecte definitiu amb data 1 de juny de 1983.

Pareix que finalment la construcció en si va ser relativament ràpida, ja que tenim la invitació amb data del 28 de juny de 1984 de Mn. Antoni Alzamora, a la consagració de l’església per part de Mons. Teodor Úbeda el 7 de juliol de 1984 a les 20h.

Mn. Ramon Aguiló va ser traslladat a la Parròquia Sant Llorenç Màrtir de Palmanova i Mn. Antoni Alzamora , rector de la Parròquia Sant Joan Baptista de Calvià, que promogué la construcció de les esglésies de Santa Ponça (1982), Magaluf (1984) i Son Ferrer (1994) i el 1992 va ser nomenat Arxipreste de Calvià, es va fer càrrec de Magaluf fins al 1993, que el varen traslladar a Sta. Ponça i a Magaluf va ser designat Mn. Jaume Mairata Batle.

 

Mn. Jaume Mairata va promoure la construcció del Campanari, amb ajuda de feligresos i feligreses i amb algun suport econòmic de l’Ajuntament el mes de març de 2002 estan datats els plànols corresponents al Campanari i la reforma de la façana a l’església parroquial.

Mn. Jaume Mairata va ser el rector de Magaluf de 1993 fins el 2006, que es va jubilar a l’edat de 75 anys.

El 2006 va ser designat Mn. Eugeni  García Julià rector de la parròquia de Magaluf. En aquell moment ja era rector de Son Ferrer i El Toro i posteriorment, juntament amb Mn. Pep Toni Guardiola Crespí també estaven al càrrec de les Parròquies de Palmanova i Portals Nous (2010), ja que els rectors de la zona eren aproximadament de la mateixa edat i se varen jubilar en poc marge de temps tots i se varen anar unint les parròquies de manera que el 2010 es va crear la Unitat Parroquial Costa de Calvià composta per cinc parròquies: Portals, Palmanova, Magaluf, Son Ferrer i El Toro que duien entre Mn. Eugeni Garcia i Mn. Pep Toni Guardiola fins que el 2012 Mn. Eugeni Garcia va decidir traslladar-se com a missioner a Perú.

 

Des de llavors encà, Mn. Pep Toni Guardiola és el rector de les cinc parròquies amb la col·laboració de Mn. Francesc Xavier Riutort Ortega (2012-2014, primer com a diaca i des de novembre 2012 com a capellà), Mn. Diego León Fiorivanti   (2014-15) i Mn. Francisco José Cardona Vidal (2015).

 

En el curs 2015-16 Mn. Pep Toni Guardiola queda com a únic capellà per a les cinc parròquies, amb la col·laboració del diaca Mn. Miquel Ángel Carbonell Vidal i actualment s’està estudiant la possibilitat de conformar una única parròquia amb diversos temples, ja que una sola persona no pot encarregar-se de tantes parròquies, encara que compti amb la col·laboració del diaca i la participació de les comunitats parroquials, que com a laics assumeixen responsabilitats en la mesura de les seves possibilitats.

 

 

Diócesis de Mallorca
Parroquia Stella Maris de Magalluf
Dirección: Camí Porrasa, 10
Localidad: Magalluf.
Provincia: Islas Baleares.
Código Postal: 07181.

Mapa de cómo llegar a Stella Maris de Magalluf

Cargando mapa...
Cómo llegar desde: